Partint de la base que l’educació escolar ha de garantir el desenvolupament ple de la personalitat humana en el respecte als principis democràtics de convivència i als drets i llibertats fonamentals, les entitats sotasignades considerem que és necessari impulsar un procés reivindicatiu de la laïcitat efectiva en el sistema educatiu: per l’Educació Laica. Denunciem l’actual sistema educatiu del nostre país que continua possibilitant l’ensenyament dogmàtic i permetent el foment de veritats amb majúscules.
Apostem per la laïcitat com a millor defensa de totes les creences. Les persones amb creences religioses mereixen el mateix que aquelles que tinguin conviccions filosòfiques d’altres tipus. En l’àmbit de l’Educació Laica cap idea pot blindar-se contra el debat i la crítica.
Contràriament, a través del “Acuerdo entre el Estado Español y
Enfront d’això, les organitzacions estudiantils i del lleure educatiu de
L’educació pública en una societat democràtica ha de ser laica
Sota els principis de llibertat de consciència, independència respecte a les opinions religioses i neutralitat en tot el que afecti l’esfera de les creences o conviccions personals, considerem que a l’escola no hi ha d’haver imposicions ideològiques per part de ningú. La religió pertany a l’àmbit de la consciència privada i de la diversitat, mentre que l’espai públic – com és l’escola – ha de basar-se en allò que ens uneix (els valors democràtics de convivència) i no pot fomentar el que ens separa.
L’admetre un enfocament confessional en un centre d’ensenyament discrimina clarament per raons ideològiques i viola la llibertat de consciència, base dels drets humans.
La millor defensa d’un codi de creences concret és mitjançant la laïcitat
Garantir l’accés en igualtat de condicions esdevé una defensa explícita dels valors i mètodes pedagògics respectuosos amb la diversitat i la pluralitat de la cultura, universals i no monopolitzats per cap sistema dogmàtic.
El fet religiós s’ha de considerar de caràcter transversal dins el marc de les ciències socials i humanes, de la història i la cultura. Aquest ja és present a les aules quan es parla d’art, d’història o música, en les ciències naturals, la geografia, la literatura o la filosofia entre moltes altres àrees d’estudi. Transversalitat que, òbviament, la laïcitat assumeix i respecta. No es pot continuar mantenint acords en el marc legal actual que atempten contra la voluntat democràtica. S’ha de derogar immediatament el concordat de 1953 i els acords concordataris de 1976 i 1979 per poder iniciar el debat sobre l’Educació Laica en total llibertat.
Per tot això cal que donem el tret de sortida a la campanya per l’Educació Laica. Ens comprometem a treballar perquè en els centres educatius d’educació primària i secundària no se segregui als alumnes per raó de les creences religioses o filosòfiques dels seus pares i mares. Perquè aquests centres promoguin i respectin la més absoluta llibertat de consciència. Perquè juguin un paper promotor del pensament lliure i de la capacitat crítica dels alumnes per fer-los ciutadans responsables.
Organitzacions que promouen la campanya:
Associació de Casals i Grups de Joves de Catalunya
Acció Escolta de Catalunya
AEP – Associació d’Estudiants Progressistes
AJEC – Associació de Joves Estudiants de Catalunya
Esplai Catalans, Esplac
Estudiants en Acció
Lliga per
- constituïda el 13 d’octubre del 2003, taula d’entitats, associacions i sindicats que compren 68 organitzacions catalanes compromeses amb la llibertat, la tolerància i el progrés, que focalitza el seu centre d’estudi en impulsar mesures per avançar cap a la consolidació d’un marc de convivència per a la societat en base a la laïcitat -.